Στέπα # 1

exofyllo

Με τα λόγια «Ας μας κρίνει η στέπα, ας μας επιστρέψει η νύχτα» του Μπορίς Παστερνάκ, ξεκινάει ο Έλληνας αναγνώστης, το ταξίδι στην μακρινή «Στέπα» του ρωσικού πολιτισμού.

Στο πρώτο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού, που μόλις κυκλοφόρησε, δημοσιεύονται:

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 125 χρόνια από τη γέννηση της Άννας Αχμάτοβα, το οποίο περιλαμβάνει όλα, σχεδόν, τα ποιήματα που έγραψαν γι’ αυτήν οι ομότεχνοι της, δοκίμια του Λεονίντ Γκρόσμαν, Ιωσήφ Μπρόντσκι και Βαρλάμ Σαλάμοφ.

Στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μιχαήλ Λέρμοντοφ είναι αφιερωμένες οι σελίδες του «Επετειακού» με ποιήματα που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Στις σελίδες του δοκιμίου ο Ιωσήφ Μπρόντσκι αναφέρεται στη σχέση της πρόζας με τη λογοτεχνία, ενώ στις σελίδες της φιλοσοφίας ο γενάρχης της ρωσικής φιλοσοφικής σκέψης Βλαντίμιρ Σολοβιόφ αναλύει το «Ρωσικό εθνικό ιδανικό».
Στο «εκκλησιαστικό δρώμενο ως σύνθεση τεχνών» είναι αφιερωμένες οι σελίδες της Θεολογίας με την υπογραφή του π. Πάβελ Φλορένσκι, ενώ ο Βσέβολοντ Μέγιερχόλντ μας ξεναγεί στους «Νέους προαγγέλους του θεάτρου».

Στο τεύχος δημοσιεύονται διηγήματα των Βελιμίρ Χλέμπνικοφ, Μιχαήλ Ζόσενκο, Αντρέι Πλατόνοφ και Ιβάν Μπούνιν.

Η ποίηση εκπροσωπείται με δύο ενότητες: τις «Φωνές» και τα «Φύλλα» με έργα ποιητών του αργυρού αιώνα της ρωσικής ποίησης, αλλά και σύγχρονους δημιουργούς.

Στη «Στέπα» μιλούν η συγγραφέας Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια και η ποιήτρια Βέρα Πάβλοβα, δύο από τις πιο σημαντικές γυναίκες δημιουργούς της σημερινής Ρωσίας.

Τέλος, στο πρώτο τεύχος ο αναγνώστης θα βρει σελίδες για το σινεμά και τον κινηματογραφιστή Τζίγκα Βέρτοφ, βιβλιοκριτικές, αλλά και ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη βιβλιοθήκη της, ελληνικής καταγωγής, Σοφίας Γκλιαβόνε – Ποτοσκάγια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s